Magento 2 webshop laten maken | Een introductie

Een groot e-commerse platform in Nederland is Magento. Er zijn diverse webshop-eigenaren die gebruik maken van dit platform. De reden hiervan is dat Magento voordelen biedt voor zowel developers als voor webshop-eigenaren. Na het succes van Magento 1, doet nu ook Magento 2 zijn opkomst in de markt.

Magento e-commerse platform

Magento is de marktleider op het gebied van e-commerse platforms. Zo bieden ze verkopers wereldwijd de kans om een overzichtelijk productmanagement te maken. Daarnaast is het winkelsysteem dat ze aanbieden enorm flexibel. De belangrijkste functionaliteiten die nodig zijn voor het starten en op gang houden van een webshop zijn het beheren van de producten en/of voorraad. Magento ondersteunt je hierin en houdt dit voor jou overzichtelijk. Doordat het platform zo’n succes is, is er besloten om een versie 2 in te leiden: Magento 2. Wanneer je nu gebruikt maakt van Magento versie 1, is het van belang dat je voor juni 2020 overstapt naar Magento 2. Dit omdat de ondersteuning van Magento 1 per 1 juni 2020 wordt stopgezet. Hierover schreven we eerder het artikel Magento 1 end of Life | Waarom migratie nodig is.

Hoe stap je over van Magento 1 naar Magento 2

Magento 1 wordt in juni 2020 niet meer ondersteunt, hierdoor zullen veiligheidsupdates en bugfixes niet meer worden aangeboden. Dit houdt dus in dat de veiligheid niet langer meer gegarandeerd wordt. Je zult dus zo snel mogelijk over moeten stappen naar Magento 2, maar hoe doe je dit? Wanneer je wilt overstappen, is het van belang dat je weet dat Magento 2 een geheel nieuw product is. De opbouw van dit product is erg innovatief en echt anders dan Magento 1. Wel biedt Magento 2 enorm veel voordelen ten opzichte van Magento 1. Zoals ik al eerder vermeldde is overstappen noodzakelijk.

Voordelen overstappen van Magento 1 naar Magento 2

Het overstappen is een investering die vele kansen biedt. Zo krijg je er in vergelijking met Magento 1 een uitgebreidere en gebruiksvriendelijker platform voor in de plaats. Er zijn dan ook een aantal voordelen die belangrijk zijn om te weten. Deze voordelen zullen in de volgende alinea’s worden uitgelegd en beschreven.

Aanzienlijk sneller

Tijdens het ontwikkelen van Magento 2, is er veel tijd gestopt in de verbetering van de snelheid. Zo zijn de modules beter op elkaar afgestemd en hoef je dit niet meer zelf te doen. Een voorbeeld hiervan is de Varnish module. Doordat de Varnish module nu geïntegreerd is in het programma zorgt dit voor een verkleinde serverbelasting. Wanneer er minder belasting aanwezig is op een server, zorgt dit voor meer snelheid. Magento 2 is standaard uitgerust met een goed cache systeem. Door pagina’s te cachen vraag je minder serverbelasting. Ten opzichte van Magento 1 is het platform een heel stuk sneller geworden.

magento 2 snelheid

De interface

Zoals al meerdere keren vermeld is in deze tekst, is Magento 2 een stuk gebruiksvriendelijker dan Magento 1. Zo zijn er veel aanpassing gedaan in de software waardoor je een product gemakkelijk aanmaakt of wijzigt. Dit omdat de lay-out eenvoudiger in elkaar zit en er meer mogelijkheden zijn. Naast de productmogelijkheden, zijn aanpassingen van codes en overgangen een stuk eenvoudiger te realiseren. Dit is voor de gebruiker van het platform erg prettig.

Betere beveiliging en betaalmethode

In het vorige Magento platform waren er maar liefst zes stappen nodig om af te rekenen. Bij magento 2 is dit verbeterd naar twee stappen. Door de hoeveelheid stappen te verminderen, is de klant meer gefocust op betalen en zullen er minder potentiële klanten afhaken door het lange betaling menu. Naast het betalen is het ook een heel stuk makkelijker geworden om een account aan te maken. Hierdoor zul je uiteindelijk meer blijvende klanten overhouden. Naast de betaalmethode is er ook veel verbeterd in de beveiliging. Zo stonden voorheen alle bestanden in een folder die publiekelijk te benaderen was en was het de taak van de webhosters om ervoor te zorgen dat de juiste bestanden toegankelijk waren voor de juiste personen. Dit was erg omslachtig en is nu aangepast. Zo heeft Magento 2 zelf onderscheid gemaakt in mappen. Dit maakt het voor webhosters een stuk eenvoudiger om de boel geordend en veilig te houden.

Modules onderhouden was nog nooit zo makkelijk!

Het onderhouden van modules op een platform als Magento is van groot belang. Om die reden introduceert Magento 2 een modulestructuur. In deze modulestructuur staan alle bestanden van bepaalde modules op de juiste plek. Hierdoor hoeven bestanden niet meer op meerdere plekken geplaatst te worden. Dit zorgt ervoor dat je minder tijd kwijt bent aan het onderhouden van de modules. Voorheen moest je hier verschillende bestanden van de desbetreffende modules voor opzoeken en deze een voor een verwijderen. Nu hoef je voor het verwijderen van een module alleen maar de map van de desbetreffende module te selecteren en verwijderen. Dit scheelt een hoop tijd en frustraties.

Een duidelijke bestandsstructuur

In Magento 2 wordt er een andere bestandsstructuur toegepast. Hierdoor heeft elke module een eigen view directory. Door deze aanpassing, is het nu mogelijk om je CSS uit een andere module te gebruiken. Dit maakt het voor ontwikkelaars een stuk eenvoudiger om een eigen thema’s te ontwerpen. Ook hier zijn er dus minder stappen nodig voor het maken van iets unieks.

Een eenvoudiger dashboard

Wanneer je gebruik maakt van een bepaald platform is het van belang dat de dashboard niet te ingewikkeld in elkaar zit. Daarom is er bij Margento 2 ook gekozen om een ander dashboard te gebruiken. Dit Dashboard is een stuk gebruiksvriendelijker en heeft een aantal voordelen. Doordat er een andere lay-out wordt gehanteerd, is het nu makkelijker om iets toe te voegen of te verwijderen. Daarnaast kun je nu gebruik maken van het gesplitste menu. Hierdoor heb je nu een shop kant en een systeembeheer. Dit maakt het voor de gebruiker een stuk makkelijker om alles terug te vinden.

magento 2 onderhoud

Gemakkelijke updaten

Doordat de architectuur van Magento 2 moderner is, is het platform minder complex. Dit zorgt er dan ook voor dat het voor gebruikers een stuk eenvoudiger is om updates te doen wanneer dit nodig is. Er komt elke drie maanden een nieuwe update uit. Op deze manier wordt je gebruiksgemak en veiligheid gegarandeerd en kun je zonder na te hoeven denken verder werken op het platform.

Op mobiel en tablet goed te gebruiken

Naast dat het voor gebruikers van het platform een stuk eenvoudiger is geworden, is het ook voor klanten een stuk gebruiksvriendelijker. Zo is het een stuk makkelijker voor de klant om de site te bezoeken met de telefoon. Op die manier zullen er meer artikelen worden besteld en wordt een site eerder als prettig ervaren. Naast dat de klant makkelijker bij de sites terecht kunnen, kun je als ontwikkelaar nu ook het platform beter bereiken per telefoon. Voor veel mensen is dit een stuk gebruiksvriendelijker.

Nieuw in de webshop wereld

Naast dat Magento 2 voor ervaren gebruikers enorm handig is, biedt het ook veel kansen voor beginnende webshop-oprichters. Zo zit het platform voor gebruikers erg eenvoudig in elkaar en was een website maken nog nooit zo eenvoudig. Naast dat het platform eenvoudig in elkaar zit, heeft het wel een sterke structuur. Hierdoor zul je niet snel een onnodige fout maken en weet je zeker dat de basis van je webshop goed is. Mocht je gebruik maken van een ander platform, dan biedt Magento 2 je ook de kans om gemakkelijk over te stappen. Eerder schreven we al een stappenplan | Migratie naar Magento 2.

Maarten Witte
Maarten Witte