Er is al langere tijd sprake van het einde van Magento 1. En alhoewel de eerste aankondiging aangaf dat er per 1 november 2018 geen ondersteuning meer zou volgen op Magento 1, is er nu  een definitief end of life aangekondigd.

Support Magento 1 tot juni 2020

Alle software heeft een end of life. Adobe geeft aan dat voor Magento 1 deze end of life nu bereikt is en dat het tijd is voor haar klanten om te upgraden naar nieuwe, verbeterde software. Dat heeft als gevolg dat het product Magento 1 niet langer wordt verkocht. Aangezien Magento 2 al langere tijd op de markt is, wordt vanuit Adobe enkel Magento 2 nog aanbevolen en verkocht.

“57% van de slachtoffers van een cyberaanval geeft aan dat deze aanvallen voorkomen hadden kunnen worden door een beschikbare (security)patch te installeren”

End of life Magento 1 | Wat betekent dat voor je webshop?

Per juni 2020 worden er geen nieuwe functies en updates meer uitgerold. Ondersteuning vanuit Adobe-Magento wordt uitgefaseerd en onderhoud is niet meer beschikbaar. Zoals genoemd is het een gegeven dat software na verloop van tijd “ouderdomsklachten” krijgt. Denk aan een lange laadtijd, geen schaalbaarheid en gebrek aan flexibiliteit, althans volgens de voor de op dat moment geldende, actuele norm of standaard. De meest directe (maar eerlijke!) uitleg is dat er geen fixes en beveiligingspatches meer vrijgegeven worden, wat betekent dat je webshop kwetsbaar is. Zoals bekend draaien veel webshops op Magento, waardoor het voor hackers zeer interessant is om aanvallen te doen op Magento webshops. Wanneer er geen beveiligingspatches meer uitgevoerd worden, maakt dit deze webshops een relatief eenvoudig doelwit voor hackers. Volgens een studie van ServiceNow geeft 57% van de slachtoffers van een cyberaanval aan dat deze aanvallen voorkomen hadden kunnen worden als ze een beschikbare (security)patch hadden geïnstalleerd. Meest schokkende in dit verhaal is dat 34% van diezelfde respondenten zich bewust waren van de kwetsbaarheid van hun webshop.

Leven na Magento 1 | Wat nu?

Natuurlijk houdt de wereld niet op na juni 2020, maar dat dit een gemarkeerde datum in je agenda zou moeten zijn, is een understatement. Het optimaliseren van je webshop zou een continu proces moeten zijn. En alhoewel elke verandering weerstand biedt, zou je dit als een kans moeten zien. Waar zitten de valkuilen in je huidige techniek, waar liggen de kansen om je klanten nog beter te bedienen en hoe kun je processen meer automatiseren?

Een migratie naar Magento 2 lijkt voor de hand te liggen, Magento 2 is er al sinds 2015 en in de tussentijd zijn er uiteraard de nodige verbeteringen doorgevoerd. Maar er zijn natuurlijk andere platforms welke je zult en kunt overwegen. Wij helpen je graag met de juiste keuze. Neem contact met ons op.

Erik Post
Erik Post